Поуки 2014

Треба да му ги дадеме сите проблеми, какви и да се на Бог, како што велиме во Божествената Литургија дека „ целиот наш живот на Христа нашиот Бог го предаваме “. Ние ти…

Преку вистинска љубов за Бог можеме да ги искоренеме страстите. Љубовта кон Бога е ова: да го избереш Него наместо светот. Св. Максим Исповедник

Во подготвувањето на вашите деца за живот во светот, дали се погриживте да одделите време да посадите во нивните срца вера и страв од Бога, кои ќе бидат нивни водичи во иднина? Молете…

Тој што не се моли или не му служи на Бога со своето срце, не се моли воопшто, зашто во тој случај, само неговото тело се моли, а телото без умот не е…

Кратка поука

Читај ги Отците, дури една до две реченици на ден. Тие се зајакнувачки витамини за душата. Св. Паисиј Светогорец

Христос не е само мојата последна дестинација, но и засолништето во кое одморам секоја вечер. Тој е Oној Кој ме чека на крајот на мојот пат, но и еднакво, Тој е нераздвоен придружник…

Браќа, кога бев млад верував во лага: „Да правам гревови сега, а кога ќе остарам ќе правам добро и ќе се спасам.“ Сега остарев, но моите гревови пуштиле корени и не можам да…

Ако држиш лутина на некого, помоли се за него и прекрати го со тоа движењето на страстите, затоа што молитвата ја изгонува тагата. Ако другиот држи зло кон тебе, направи му милост и…