Поуки 2014

Брзај да правиш добро. Времето е кратко. Схимонах Михаил Харбинскиј

Не суди и не лути се на луѓето. Што и да ти направат, не мрази никого. Секој постапува онака, како што е научен, каков што има карактер. Немаат многумина добрина и расудување. Старец…

Не треба да живееме „лесно“, туку со целосна напрегнатост на сите сили, и физички и духовни. Трошејќи максимум сили, ние не се „истоштуваме“, туку го умножуваме изворот на силите. Свештеник Александар Ељчанинов  

Богословието е плод на духовното лекување на човекот, но и пат по кој стигнуваме до лекување и богопознание. Митрополит Јеротеј Влахос

Кратка поука

Колку подолго човек седи без работа, толку повеќе се раслабува, а колку повеќе работи, толку посилен станува. Покрај тоа, што со работата ја изгонува од себе тагата, уште и духовно си помага. Преподобен Пајсиј…

8 Октомври, 2015 г

„Колку што Го слушаш Бог, толку Он ќе те слуша тебе.“ Отец Арсениј Бока

04 Септември, 2015 г

Спомнувајќи си, пак, за оваа спасителна заповед, и за се што заради нас стана: крстот, гробот, слегувањето во адот, тридневното воскресение, вознесението на Небесата, седнувањето оддесно на Тебе Бога и Оца, второто и…

14 Август, 2015

Луѓето трчаат по чудотворци – па било тоа да се и бајачи. Но, ви велам дека најголемото чудо е возобновувањето на твојот живот врз неговиот темел, Исус Христос. Отец Арсениј Бока