Посети – приеми

19191143_1349041708478500_1801521496_n

Посета на училиштето „Коле Канински“

На 11.06.2017 г., на покана на директорката Лидија Павловска, поради претходна донација за обнова на школската дограма, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар го посети подрачното училиште „Коле Канински“ во село Буково.

18035693_1516910324988016_352574290_n

Група гости од ОУ Коле Канински во посета на Светата Митрополија

На 19.04.2017  г. во знак на благодарност до М. Петар за дадена донација за потребите на училиштето, во осета на Светата Митрополија беа група ученици, заедно со директорката и дел од наставничкиот кадар при ОУ Коле Канински – с. Буково, Битола. 

IMG_1579

Митрополитот на Дидимотихо, Орестиада и Суфли г. Дамаскин во посета на Преспанско-пелагониската епархија

На 11.05.2016 г., во посета на Светата Митрополија на Преспанско-пелагониската епархија во Битола, пристигна делегација од Грчката Православна Црква, предводена од Митрополитот на Дидимотихо, Орестиада и Суфли, Неговото Високопреосвештенство г. Дамаскин, во придружба на свештеници, свештеномонаси и верен народ од својата Епархија. 

P1270126

Редовна собрание на Епархискиот Управен Одбор

На 23.03.2016 г., во Митрополијата на Преспанско-пелагониската епархија, се одржа редовното годишно собрание на Епархискиот Управен Одбор.

Бадникова вечера, со свештенството од Преспанско-пелагониската епархија

На 06.01.2016 г., во пресрет на Раѓањето Христово, по покана на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, духовенството од четирите архиерејски намесништва, присуствуваше на традиционалната Бадникова вечера. 

poseta7

Рускиот Амбасадор во посета на Преспанско-Пелагониската Митрополија

На 17.10.2014, неговата екселенција, Рускиот Амбасадор, Олег Николаевич Шчербак, заедно со професорите од Славјанскиот Универзитет во Битола го посети Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар.

ТРЕТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕЃУРЕЛИГИСКИ И МЕЃУЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДИЈАЛОГ

Трета светска конференција за меѓурелигијски и меѓуцивилизацијски дијалог

Од 10 – 12 мај 2013 година, во Скопје се одржа ТРЕТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕЃУРЕЛИГИСКИ И МЕЃУЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДИЈАЛОГ со тема „Слободата и достоинството – основни вредности во меѓучовечките, меѓурелигиските и меѓукултурните односи“

Boziken_rucek_Prilep_02

Божикен ручек организиран од детската амбасада “Меѓаши”

Митрополитот Петар присуствуваше и на Божикниот ручек организиран од детската амбасада “Меѓаши” во хотел “Кристал Палас” во Прилеп, на кој присуствуваа (околу 500 деца) и тоа, деца без родители, децата на загинатите бранители, деца со пречки во развојот, деца од разни националности.

DecaBezRoditeli_01

Посета на штитениците при Домот за доенчиња во Битола,

Негвото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско Пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, ги посета на штитениците при Домот за доенчиња во Битола, и штитениците при Заводот за рехабилитација на слух говор и глас.