Богослужби

Празнична Вечерна и Света Божествена Литургија во соборниот храм „Свети Великомаченик Димитриј“, во Битола

На 07 и 08 ноември, 2018 година, кога го празнуваме споменот на Светиот Великомаченик Димитриј, во собориот храм во Битола, кој е посветен на Светиот Великомаченик, молитвено беше прославен неговиот празник.  Во навечерието на…

Торжествено преставени моштите на Свети Климент Охридски, Света Февронија во храмот Свети Никола во Крушево

Со зборови си ги упатил народите кон верата божја со делата си се издигнал Преблажене, кон божествен и блажен живот со чудеса си ги просветил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија…

Света Злата Мегленска – Празнична Вечерна

На 25.10.2018.г., во предвечерието кога го празнуваме споменот на Светата Великомаченичка Злата Мегленска,  во храмот посветен на Светата Великомаченица се отслужи Празнична Вечерна богослужба, со Петтолебие.

Дваесет и прва недела по Педесетница – Архиерејска Литургија во соборниот храм Свети Великомаченик Димитриј, во Битола

На 21.10.2018 г., во Дваесет и првата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на  Преподобна Пелагија, Преподобна Таиса и Светата маченичка Пелагија; Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Света Божествена Литургија во соборниот храмот Свети Великомаченик…

Дваесетта недела по Педесетница – Архиерејска Литургија во храмот Рождество на Пресвета Богородица, во Битола

На 14.10.2018 г., во Дваесеттата недела по Педесетница, кога го празнуваме  Покровот на Мајката Божја, Пресвета Богородица, и споменот на Светиот апостол Ананија, Преподобениот Роман Слаткопоец и Преподобениот Јован Кукузел; Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Света Божествена Литургија во…

Големо литургиско торжество во храмот Света Петка, во Прилеп

Денес, кога Светата Црква празнува троен Празник, односно Покровот на Мајката Божја, Пресвета Богородица, и споменот на Светиот преподобен ангелогласен отец наш Јован Кукузел и Светиот Роман Слаткопевец, со духовно благоговение беше отслужена…

Осветување на манастирскиот храм Покров на Пресвета Богородица, во месноста Чалма – Прилеп

На 13.10.2018 г., кога го празнуваме споменот на Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски, споменот на Светите маченички Гајанија, Рипсимија и останатите триесет и пет монахињи и споменот на Свети Михаил, прв митрополит Киевски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г….

Архиерејска Вечерна Богослужба во месноста Чалма, во Прилеп

На 10.12.2018 г., во предвечерието кога го празнуваме споменот на Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски, споменот на Светите маченички Гајанија, Рипсимија и останатите триесет и пет монахињи и споменот на  Свети Михаил, прв митрополит Киевски;…