Поуки 2014

Вторник, 28 Јули, 2015

Мој братски совет: не паѓајте во очајание дури и во најочајните ситуации. Болката во душата е неотстранлива, но од таа болка се раѓа силата на молитвата. Воздишките од длабочината достигнуваат до височината на…

19 април 2015

Не мисли дека можеш брзо да се научиш на духовен живот; тоа е уметност над уметностите; не само теорија, но и практика е потребна, а во неа ќе има многу и препнувања и…

18 април 2015

Нели е високомерност тоа, што откако некое време доби успокојување во борбата, ти поверува дека тоа е зачуваност на умот. Свети Јован Лествичник вели: „Колку што е далеку исток од запад, толку чувањето…

17 април 2015

Не е за пофалба тоа што те победуваат помислите и паѓаш, но уште полошо е тоа што очајувап. Ние се наоѓаме во борба, паѓаме и стануваме, и стануваме похрабри во борбата, но никако…

16 април 2015

Пишуваш, дека некогаш ти доаѓа мислата, како Деницата од светлоносен ангел, станал сатана. И самата знаеш, дека од гордост. Но помни, дека сега треба поцврсто да се држиш до молитвата и да не…

15 април 2015

… Презирај ги заплашувањата од непријателот, како тој да е силен да те фрли во таква мака, што ти ќе се одречеш од Распнатиот Господ. Сите тие ѓаволски сплетки, дури и да му…

14 април 2015

Свети Јован Лествичник вели, дека помислите кои не му се откриваат на духовниот отец преминуваат во дела, и дека, напротив, откриените рани не се влошуваат, туку се лекуваат. Од сопствениот опит гледаме дека…

13 април 2015

… Не задлабочувај се во соновите, но исправувај се со надеж на сесилната благодат Христова. Чувај ги своите надворешни и внатрешни чувства на секој начин. А штом забележиш движење, веднаш насочувај се кон…