Ако држиш лутина на некого, помоли се за него и прекрати го со тоа движењето на страстите, затоа што молитвата ја изгонува тагата. Ако другиот држи зло кон тебе, направи му милост и смири се пред него, потруди се да го придобиеш неговото пријателство. Со тоа ќе го ослободиш него од страстите.

Старец Јосиф Ватопедски