Монашења

40

Облекување во монашка облека – манастир Свети Никола, Мариово

На 14.04.2016 г, во манастирот Св. Николај Чудотворец во Мариово, под покровителство на Високопреподобниот игумен на манастирот, архимандрит Никола (Трајковски), Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар го облече во монашка облека (расо и камилавка) искушеникот Драган (Мрмачовски) и му го даде монашкото име Јоаким, во чест на светиот Јоаким Осоговски. 

P1270895

Облекување во монашко расо

На 07.04.2015 г., во манастирот Свети Петар во с. Црнеец, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар изврши чин на облекување во расо и камилавка над искушеникот Трајче Јанков, и му даде име монашко име Тихик, во чест на светиот апостол Тихик (се празнува на 8 с. ст./21 декември н.ст.).

zhurche

Замонашување во Манастирот Журче

На 28.09.2014, на 16-та Недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на светиот преподобно-маченик Макариј Солунски, и преподобната Марија Тарсиска, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужување на преподобниот игумен Серафим, отслужи Божествена Литургија на која што ја замонаши сестра