Поуки 2014

Ние треба да живееме, како што се врти тркалото – само со една точка да се допираме до земјата, а со сите останати да се стремиме нагоре. Преподобен Амвросиј Оптински

Послушај го Бога во заповедите, за Тој да те послуша во молитвите. Свети Јован Златоуст

Кој мисли дека нешто знае, тој уште ништо не знае, како што треба да знае. Но кој Го љуби Бога, нему му е дадено знаење од Него. (1 Кор. 8, 1-2)

Кратка поука

Не знам што ќе биде, но едно знам сигурно: без вера ќе загинам, а со вера ќе поднесам сè. Јеромонах Василиј Рослјаков

Ние сакаме да се променат околностите, а Бог сака ние да се промениме. Свештеник Николај Булгаков

Кој подава рака да ги помогне бедните, пред него сами се преклонуваат плодовите од рајските дрва. Преподобен Ефрем Сирин

Во условите што владеат во современиот свет молитвата бара натчовечка храброст, бидејќи се спротивставуваат севкупните космички енергии. Да се сочува молитвата нерасеана значи победа на сите нивоа на природното постоење. Овој пат е…

Кратка поука

Не треба без потреба да го откриваме своето срце на другите. Од илјада, може да се најде само еден, кој би ја сочувал твојата тајна. Кога и самите не можеме да ја сочуваме…