Старец Пајсиј Светогорец

pajsij

„Луѓето кои се грижат за старите, имаат голема награда“ – Свети Пајсиј Светогорец

До каде стигна светот! И во Фарас и во Епир се грижеа дури и за животните кога ќе остареја. Не го колеа, не само мулето, но и оние животни, чие месо се јадеше….

atanasij

За бракот и семејството – Митрополит Атанасиј Лимасолски

– Владико, би сакал да Ви поставам неколку прашања за православното семејство – кои се особено актуели денес. Пред сè, како правилно да ја разбереме улогата и местото на жената во современото православно…

nikolaj-mesogesky

Шест месеци покрај старец Пајсиј Светогорец – Митрополит Месогескиј Николај

Одговарајќи на прашањето за разбирањето на светоста во современиот свет, митрополитот Месогискиј и Лавреоткискиј Николај рече: „Во мојот живот имав особено искуство – 6 месеци поминав на Света Гора со свети Пајсиј Светогорец…

pajsij

Се завршува изградбата на првиот храм посветен на старец Пајсиј Светогорец на Света Гора

При крај е изградбата на првиот храм на Света Гора во чест на преподобен Пајсиј Светогорец – соопштува порталот „Русский Афон“. Храмот се гради во келијата на Воскресението Христово во Капсала, изградена по…

gerodas_paisios91

Старец Пајсиј, метафората со атомот

Кога отидовме кај него првпат, старецот нè праша: – Деца, вие со што се занимавате? Ние одговоривме дека сме физичари. Играјќи си со зборот физика, тој ни рече:

starec pajsij razgovor

За добрата лудост – Свештеник Владимир Дојчев

Много ми е мачно, што денес луѓето ретко читаат житија на светии. Тие изиграа (а и до денес играат) огромна улога во мојот живот, затоа што се извори на вера и надеж. Кога…

von grutzner_the_catastrophe

Монахот алкохоличар

Некогаш на Света Гора живееше еден монах, кој што живееше во Кареа. Пиеше секој ден, се напиваше и даваше поводи да се соблазнат поклониците. Во еден момент умре и со олеснување некои верници…

NI_osios_Paisios_1977-3988bb4e4c edited

Пчелите и мувите на старец Пајсиј Светогорец

Некои луѓе ми кажуваат дека се соблазнети, бидејќи гледаат многу погрешни нешта во Црквата. Јас им велам дека ако ја прашате мувата: „Дали има цветови во оваа околина“? ќе ви каже, „Јас не…