Старец Пајсиј Светогорец

starec pajsij

За спасението – старец Пајсиј Светогорец

– Оче, некои се сигурни дека ќе се спасат, а други се сомневаат. Кое е правилното решение? – Целта е човек да ги пази Божјите заповеди. Духовниот човек треба да стигне до таква…

208243.b

Себичноста ја попречува врската со Бога

Старче, ми кажаа да си ги наполнам батериите со духовно полнење. Како се прави тоа?   Негувај го духовното благородништво, пожртвуваноста, за да те напушти себичноста. Себичноста е препрека за молитвата, бидејќи го…

208243.b

Спомен на преподобен Пајсиј Светогорец – 12 Јули (29 Јуни по стар стил)

За децата, старец Пајсиј велел: „Без притисок; не притеснувајте ги премногу децата“. И приведуваше пример со дрва: „Малечкото дрвце, внимателно го врзуваме за колче со крпа или памучна врвца, за да не се…

stock-footage-silhouette-of-man-praying-under-the-cross-at-sunset-sunsrise

Старец Пајсиј и монахот алкохоличар

Некогаш на Света Гора, во Кареја, живеел еден монах. Тој пиел и се опивал секој ден, така што станувал причина за соблазна на поклониците. На крајот монахот умрел и некои верници, чувствувајќи олеснување,…