Свети Николај Велимировиќ

37090792

(ПРЕТ)ПОСЛЕДНИОТ ЖИТЕЛ НА ГОЛЕМ ГРАД

Според делото на Миливоје М. Јовановиќ МОНАХ КАЛИСТ Биографија             Добривоје Милуновиќ, подоцна монах Калист е роден 1896 година  во село Каоник, до Крушевац во Р. Србија. Потекнува од скромно, работничко, побожно семејство,…

sveti nikola

Свети Никола – богатиот што влегол во Царството Небесно

Денес празнуваме спомен на човек, кој бил богат, но влегол во Царството Небесно. Господ рекол – тешко е за богат да влезе во Царството Небесно (Мт. 19, 23). Но Господ не рекол дека…

vladika-nikolaj-episkop-800x550-800x550

За старец Михаил – Свети Николај Велимировиќ

Гледајќи го светот денес, со недоумение се прашуваш: дали сè уште има Божји луѓе? Ќе ти раскажам за еден од многуте, кои имав среќа да ги сретнам – старец Михаил од Богородичниот скит…

nikolaj velimirovic

Човек, кој ги брка облаците од нашата душа – Свети Николај Велимирович

Празнувајќи го споменот на светиот владика Николај Велимирович, издвојуваме неколку негови поуки и изреки:              За три предмети не брзај да расудуваш: за Бога, додека не се утврдиш…

otrokivpeshti

Зборот љубов е најдолгата молитва – Владика Николај Велимировиќ

Дали постои земна љубов, ме прашуваат соседите. Исто толку, колку што и земен Бог! Земната љубов гори и согорува. Небесната љубов гори и не согорува. Земната љубов, како и сè земно, е само…

nikolajvelimirovic

Вие сте Тело Христово, а пооделно членови (1 Кор. 12, 27)

Христос е глава на големото тело кое е наречено Црква. Тој го создава тоа тело и, поединечно, секој член на Телото; Тој е Градителот и Тој е единствениот Kој го знае планот на…

nikolai

Молчењето на младиот Исус – Владика Николај (Велимирович)

  Гласот е сила, Теодуле.  Но силата е во молчењето. Зависи кој зборува и за што зборува, и кој ќути и за што ќути. Гласот на злосторникот и гласот на светителот Божји, нема…

pokrov_620_13-10-15

Слово на Покров на Пресвета Богородица – Свети Николај Велимировиќ

Светол празник – Покровот на Пресвета Богородица! Тој ни сведочи за големата слава, со која е овенчана Пресветата Мајка Божја на небесата. На овој ден, Таа се јавила во небесна слава и луѓето…