Свети Николај Велимировиќ

shangajski

Кој е тој човек? – Свети Николај Жички за свети Јован Шангајски

Тој беше со кревко тело, со светли очи и насмеано лице; беше поранешен продавач на белградските весници. После Првата светска војна, тој секое утро доаѓаше до зградата на Патријаршијата, извикувајќи: „Весници, весници!“

nikolai

За соживотот со луѓето од другите религии

Сите сакаме Господ да даде единство во верата на земјата. Но, ги помешувате работите. Помирувањето и обединувањето на луѓето е една работа, додека обединувањето на религиите е сосема друга работа. Христијанството од сите…

voskresenieto hristovo i jov

Што чекаме? – Владика Николај Велимировиќ

Ние го чекаме Христос а не подобро време, Времето и утре како денес ќе биде, Лулките ќе пеат а гробовите ќе плачат, Музика ќе свири, гробарите поттни, Веслеба и тага ткае шаренило

hqdefault

ПРИКАЗНА ЗА БОГАТИОТ ЧОВЕК И ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ – Св. Николај Велимировиќ

  Еден богат човек живеел во својот замок. Тој имал сѐ и од сѐ му здодеало. Паднал во униние. Тогаш човекот решил да отиде на пат за да се развесели некако. Но ништо…