Пресвета Богородица

DSC_4948

Манастир Рождество на Пресвета Богородица – Сливница

Сливничкиот манастир се наоѓа на 4,5 км над преспанското село Сливница, на надморска висина од околу 1300 м. Денес, од селото до манастирот се оди по  асфалтен пат. Благодарение на напорите кои се…

21269751_1969011593375208_723071269_n

Пресвета Богородица во очите на нејзините современици

Како ја знаеле Пресвета Дева Марија, Мајката Божја, нејзините современици – луѓето, кои имале чест да ја видат Нејзе, да поразговараат со Неа, и да бидат сведоци на Нејзиниот живот и труд? Еве…

Panagia Giatrissa

Православно почитување на Мајката Божја

Православната Црква за Мајката Божја го учи она што Светото Предание и Светото Писмо го пренесуваат за Неа, и секојдневно ја прославува во своите храмови барајќи Нејзина помош и заштита. Знаејќи дека Нејзе…

Bogorodica_vecerna-1070758

Обидот на иконоборците да ја намалат славата на Небесната Царица

После Третиот Вселенски Собор христијаните почнале уште поревносно и во Цариград и во другите места да се собираат под закрилата на Мајката Божја, и нивната надеж во Нејзиното застапништво не биле изневерена. Таа…

theotokos

Намерата на евреите и еретиците да ја обесчестат Приснодевственоста на Марија

Еврејските напаѓачи  брзо се увериле дека е невозможно да ја оцрнат Марија Исусова, и врз основа на информациите кои ги имаат, многу е полесно да се докаже Нејзиниот добродетелен карактер. Поради тоа ја…

dormition

Првите непријатели на почитувањето на Мајката Божја

Со ширењето на Христовата вера и прославувањето на Името на Спасителот во светот, а заедно со Него и Онаа, која се удостоила да биде Мајка на Богочовекот – растела и омразата на непријателите…

luka

Православното почитување на Мајката Божја – Свети Јован Шангајски

1. Исповедање на Мајката Божја за време на нејзиниот овоземен живот Од апостолските времиња па сè до денес, сите кои вистински Го сакаат Христа, ја почитуваат Онаа која Го родила, пораснала и заштитувала…

erusalim1

Во Ерусалим започна празнувањето на Успението на Пресвета Богородица

Торжествата, посветени на празникот Успение, во Ерусалим започнуваат три дена пред самиот празник, на денот на упокојувањето на Пресвета Богородица, кога по предание, апостолите на чудесен начин се собрале од разни места, за…