Поуки – совети

MAJA_VLADIKA_PETAR_002

Опасностите ги демнеат младите уште пред да созреат

На 12 јуни 2013 година во црквата „Пресвета Богородица” беа доделени наградите од литературниот конкурс „Велигден – празник над празниците” на кој учество зедоа ученици од целата држава. Децата ги поздрави Владиката Петар,…

Вознесение господово

По Своето воскресение, Господ не пребива со Своите ученици, но во различно време им се јавува на различни места покажувајќи се во совршено живо воскреснато и прославено Тело.

Исцелување на слепородениот

Bo шестата недела се раскажува за исцелувањето на слепородениот (Јн.9).

cross-man-way

Крстот симбол на победата и оружје на мирот

Крстот на Нашиот Спасител Господ Исус Христос, бил и ќе остане неприфатлив, дури и одбивен за човечкиот разум кој е непросветен од благодата Божја. Зборувајќи за крстот, користиме прилика да нагласиме дека за…

Десет основни грешки

ДЕСЕТ ОСНОВНИ ГРЕШКИ

Учебник на животот, МАМА

Учебник на животот (книга за читање дома и на училиште)  МАМА Всушност, тој збор – мама – прв излегува од устата на децата. И тоа е сосема природно, зашто мајката и детето прават…

Светиот цар Константин и Светата царица Елена

Родители на Константин му беа царот Констанциј Флор и царицата Елена. Флор имаше уште деца и други жени, но од Елена го имаше само овој Константин. Три големи борби имаше Константин кога се…