4 ноември 2014

Трудете се да ги чувате своите сетила. А посебно погледот, и сретнувајќи непријатности, продолжувајте го безропотното трпение со благодарење. И кога, со Божја помош, ќе се трудите благодушно да ги пренесувате искушенијата што ќе ве сретнат, и сето тоа ќе го припишувате на вашите гревови, а при маките претрпени во срцето, ќе се молите на Господа за оние кои ви причиниле штета, тогаш јавно ќе почувствувате во срцето свое радост и неискажана утеха, мир на помислите, и љубов кон Бога и не само кон она што живее со вас, но и кон останатото.

Преп. Лев