Поуки – совети

ВЕЛИКИ ПЕТОК

Утрената на Велики Петок обично се служи во четвртокот вечерта. Главната особеноет на таа служба се т.н. Дванаесет Евангелија т.е. дванаесет евангелски одломки, кои говорат за Христовите страдања, а тиe се поместени меѓу…

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Сеноќното бдeние во навечерието на Велики Четврток е посветено исклучиво на Тајната вечера, на која Христос заповеда Пасхата на Новиот Завет да се јаде во Негов спомен, на Неговото прекршено Тело и на…

Воскресна песна по Евангелие

Откако го видовме Христовото воскресение, да My се поклониме на светиот Господ Исус, Единствениот безгрешен. На Твојот крст се поклонуваме, Христе, и Твоето свето воскресение го воспеваме и славиме. Зашто Ти си наш…

Храмот и Црквата

Темелите на православниот храм со своите корени навлегуваат во длабоката, старозаветна древност. Исто како и древниот Ерусалимски храм, православниот храм се состои од три дела: олтар, среден храм и притвор (или трпезарија).

Што значи за верникот посетувањето на храмот

“Ако Црквата за нас не претставува основа на животот, – вели прочуениот проповедник и писател од наше време, свештеникот Димитриј Дудко, -тогаш ние самите набргу ќе го завршиме своето неславно постоење…