Богослужби

Петта недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Света Недела“, во Битола

На 09.07.2023 г., во Петтата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на преподобниот Давид, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоереите Пенчо Пусовски, Љупчо Атанасов, протоѓаконот Драган Ѓеоргиевски и ѓаконот Александар Маргулевски, отслужи Света Архиерејска…

Раѓање на Свети Јован Крстител – Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Јован Богослов“ – во Битола

На 06.07.2023 г, во предвечерието кога го славиме раѓањето на Светиот пророк и Крстител Господов Јован, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Јован Крстител“, во Битола.

Раѓање на Свети Јован Крстител – Света Архиерејска Литургија, во Слепче

На 07.07.2023 г., кога го празнуваме Раѓањето на Светиот Јован, Претеча и Крстител Господов, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на игуменот Серафим (Јончевски), протоереите Крсте  Тасески, Тони Смутковски, ерејот Метошко Дончовски и протоѓаконот…

Свети Наум Охридски – Архиерејска Божествена Литургија во манастирот Свети Наум Охридски – Битола

На 03.07.2023 г., кога го празнувавме споменот на Светиот Наум Охридски, Чудотворец, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на ерејот Игор Ризановски и протоѓаконот Драган  Ѓоргиевски, отслужи Света Божествена Литургија во манастирот „Свети Наум Охридски“,…

Четврта недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Архангел Гаврил“, во Довлеџик

На 02.07.2023 г, во Четврта недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на Светиот апостол Јуда и споменот на Светиот Јован Шангајски и Битолски, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослушение на протоерејот Благој Стефановски и протоѓаконот…

Трета недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Света Лидија“, во Битола

На 25.06.2023 г., во Третата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на преподобниот Онуфриј Велики и преподобниот Петар Атонски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот Димитар Михајловски и протоѓаконот Ѓорѓи Делев, отслужи Света…

Втора недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“, во Битола

На 18.06.2023 г., во Втората недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски и споменот на блажениот Игор, кнез Черниговски и Киевски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоереи ставрофорите Никола…

Недела на Сите Свети – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Архангел Гаврил“, во Довлеџик

На 11.06.2023 г, во Неделата посветена на Сите Свети, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослушение на протоерејот Благој Стефановски и протоѓаконот Драган Ѓеоргиевски, отслужи Света Божествена Литургија во храмот „Свети Архангел Гаврил“, во…