Богослужби

Втора недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Архангел Михаил“, во Могила

На 04.07.2021 г., во Втората недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на Светиот маченик Јулијан Тарсиски, Преподобните Јулиј и Јулијан и Светиот маченик Арчил II цар Грузиски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот-ставрофор Никола…

Свети Наум Охридски – Архиерејска Божествена Литургија во манастирот Свети Наум Охридски – Битола

На 03.07.2021 г., кога го празнувавме споменот на Светиот Наум Охридски, Чудотворец, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот Никола Чонтев и протоѓаконот Драган  Ѓоргиевски, отслужи Света Божествена Литургија во манастирот „Свети Наум Охридски“,…

Свети Наум Охридски, Чудотворец – Архиерејска Вечерна во Битола

На 02.07.2021 г., во предвечерието на празникот, кога го празнуваме споменот на Светиот Наум Охридски Чудотворец, Митрополитот Преспанско-пелагниски г. Петар отслужи празнична Вечерна богослужба во манастирот Св. Наум, во Битола.

Недела на Сите Свети – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Великомачени Димитриј“, во Буково

На 27.06.2021 г, во Неделата посветена на Сите Свети, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоерејот-ставрофор Никола Грамбозов,  протоереите Златко Костовски, Цветко Тасески, ерејот Крсте Тасески и протоѓаконот Драган Ѓорѓиевски, отслужи Света Божествена Литургија…

Втор ден Духовден – Света Архиерејска Литургија во храмот „Света Троица“ во Крушево

На 21.06.2021 г., на Втор ден Духовден, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот-ставрофор Никола Грамбозов, ереите Крсте Тасески, Тони Кузманоски и протоѓаконот Драган Ѓорѓиевски, отслужи Света Божествена Литургија во храмот „Света Троица“, во…

Прв ден Духовден – Мало Повечерие во храмот Света Троица

На 20.06.2021 г., кога ја празнуваме Светата Педесетница (Слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите), Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Мало Повечерие во храмот „Света Троица“, Буковски Ливади, во Битола.

Духовден – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Великомаченик Димитриј“ – Битола

На 20.06.2021 г., празнувајќи ја Светата Педесетница – слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот-ставрофор Никола Грамбозов, протоереите Златко Костовски, Кирил Трајковски, протоѓаконот Драган Ѓоргиевски и ѓаконот Ѓорѓи…

Задушница – Света Архиерејска Заупокоена Литургија во соборниот храм „Свети Великомаченик Димитриј“, во Битола

На 19.06.2021 г., во саботата пред Духовден, кога молитвено си спомнуваме за сите упокоени наши отци, браќа и сестри, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на протоерејот Кирил Трајковски и ѓаконот Ѓорѓи Делев, отслужи Света …