Богослужби

IMG-992a30d450e9994aa197f858f44df296-V

Свети Архангел Гаврил – Света Архиерејска Литургија во Битола

На 26.07.2023 г., кога го празнуваме споменот на Чудата на Светиот Архангел Гавриил, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоерејот Благој Стефановски и протоѓаконите Ѓорѓи Делев и Константин Сековски, отслужи Света Божествена Литургија во…

Свети Архангел Гаврил – Архиерејска Вечерна Богослужба во Битола

На 25.07.2023 г., во предвечерието на празникот во спомен на Чудата на Светиот Архангел Гавриил, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Вечерна богослужба во храмот „Свети Архангел Гаврил“, во Довлеџик, Битола.

Седма недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Никола“ – Боримечка

На 23.07.2023 г., во Седмата недела по Педесетница, кога го празнувавме споменот на Светите четириесет и петмина маченици: Леонтиј, Маврикиј, Александар, Сисиниј и другите и споменот на Преподобниот Антониј, Киево-печерски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение…

Света великомаченица Недела – Света Архиерејска Литургија во храмот „Света Недела“, во Битола

На 20.07.2023 г., кога го празниваме споменот на Светата Великомаченичка Киријакија (Недела), Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоереите Пенчо Пусовски, Љупчо Атанасов, протоѓаконот Драган Ѓеоргиевски и ѓаконот Александар Маргулевски, отслужи Света Архиерејска…

Шеста недела по Педесетница – вета Архиерејска Литургија во храмот „Свети Великомаченик Георгиј“ во Ресен

На 16.07.2023 г., во Шестата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на Светиот Анатолиј, патријарх Цариградски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во  сослужение на протоереите Сотир Гочевски, Михаил Матвеев и протоѓаконите Константин Сековски и…

Шеста недела по Педесетница – Воскресна Вечерна богослужба во Крушево

На 15.07.2023 г., во предвечерието на Шестата недела по Педесетница, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Воскресна Вечерна богослужба во храмот „Света Никола, во Крушево. После Вечерната богослужба, Митрополитот г. Петар, пред свештенството и…

Свети апостоли Петар и Павле – Света Архиерејска Литургија во Смилево

На 12.07.2023 г., кога го празнуваме споменот на Светите Апостоли Петар и Павле, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоерејот-ставрофорите Никола Грамбозов, Трајко Босеовски, протоереите Крсте Тасески, Тони Смутковски, ерејот Метошко Дончовски и протоѓаконот Драган Ѓеорѓиевски,…

Свети апостоли Петар и Павле – Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Апостоли Петар и Павле“, во Црнеец

На 11.07.2023 г., во предвечерието на празникот на Светите апостоли Петар и Павле, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Празнична Вечерна богослужба во манастирот посветен на „Светите апостоли Петар и Павле“, во село Црнеец…