Богослужби

Шеста недела по Педесетница – вета Архиерејска Литургија во храмот „Свети Великомаченик Георгиј“ во Ресен

На 16.07.2023 г., во Шестата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на Светиот Анатолиј, патријарх Цариградски, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во  сослужение на протоереите Сотир Гочевски, Михаил Матвеев и протоѓаконите Константин Сековски и…

Шеста недела по Педесетница – Воскресна Вечерна богослужба во Крушево

На 15.07.2023 г., во предвечерието на Шестата недела по Педесетница, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Воскресна Вечерна богослужба во храмот „Света Никола, во Крушево. После Вечерната богослужба, Митрополитот г. Петар, пред свештенството и…

Свети апостоли Петар и Павле – Света Архиерејска Литургија во Смилево

На 12.07.2023 г., кога го празнуваме споменот на Светите Апостоли Петар и Павле, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоерејот-ставрофорите Никола Грамбозов, Трајко Босеовски, протоереите Крсте Тасески, Тони Смутковски, ерејот Метошко Дончовски и протоѓаконот Драган Ѓеорѓиевски,…

Свети апостоли Петар и Павле – Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Апостоли Петар и Павле“, во Црнеец

На 11.07.2023 г., во предвечерието на празникот на Светите апостоли Петар и Павле, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Празнична Вечерна богослужба во манастирот посветен на „Светите апостоли Петар и Павле“, во село Црнеец…

Петта недела по Педесетница – Света Архиерејска Литургија во храмот „Света Недела“, во Битола

На 09.07.2023 г., во Петтата недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот на преподобниот Давид, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на  протоереите Пенчо Пусовски, Љупчо Атанасов, протоѓаконот Драган Ѓеоргиевски и ѓаконот Александар Маргулевски, отслужи Света Архиерејска…

Раѓање на Свети Јован Крстител – Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Јован Богослов“ – во Битола

На 06.07.2023 г, во предвечерието кога го славиме раѓањето на Светиот пророк и Крстител Господов Јован, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Празнична Вечерна богослужба во манастирот „Свети Јован Крстител“, во Битола.

Раѓање на Свети Јован Крстител – Света Архиерејска Литургија, во Слепче

На 07.07.2023 г., кога го празнуваме Раѓањето на Светиот Јован, Претеча и Крстител Господов, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на игуменот Серафим (Јончевски), протоереите Крсте  Тасески, Тони Смутковски, ерејот Метошко Дончовски и протоѓаконот…

Свети Наум Охридски – Архиерејска Божествена Литургија во манастирот Свети Наум Охридски – Битола

На 03.07.2023 г., кога го празнувавме споменот на Светиот Наум Охридски, Чудотворец, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во сослужение на ерејот Игор Ризановски и протоѓаконот Драган  Ѓоргиевски, отслужи Света Божествена Литургија во манастирот „Свети Наум Охридски“,…