житија

383382_10200137459373329_764305728_n

Спомен на светиот отец наш Гаврил, епископ Велички (Светогорец)

„Откако се собравме ние верните, да го восхвалиме учителот на кротоста, големиот украс на епископите, красотата на светителите, правилото на монасите, славата на пустиножителите, подателот на милоста,

spiridon trimifundsky

Свети Спиридон Тримитундски Чудотворец

Житие на светиот Спиридон Чудотворец, епископ Тримитундски Место на раѓањето и на службата на овој славен светител е островот Кипар. Роден е од прости родители, земјоделци, а и самиот беше и остана прост…

prepodobniy german alyaskinskiy

Преподобен Герман Алјаски

Преподобен Герман се родил во Серпухов, во семејство на трговци и на шеснаесет години стапил на монашкиот пат. Со сета душа отец Герман ја засакал величенствената Валаамска обител, нејзиниот игумен и сите браќа….

Sveti Kliment

Свети Климент Охридски – наш рамноапостолен заштитник и просветител

За свети Климент Охридски, патронот на нашата Црква, првиот словенски епископ со Дух напоен од Бога, нашиот Старец, молитвеник, духовник, беседник, просветлител, учител… речиси и да немаме конкретни биографски податоци. Не се знае…

vvedenie

Воведение на Пресвета Богородица

Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините свети родители Јоаким и Ана ја доведоа од Назарет во Ерусалим, за да ја предадат, според своето ветување, на служба на Бога.

grigoriy palama i filipp

Свети Григориј Палама, свети Апостол Филип и свети цар Јустинијан

Денес ги празнуваме светите Григориј Палама, свети Апостол Филип и светиот цар Јустинијан. По нивните молитви, Господ да го испрати благослов над сите кои го почитуваат нивниот спомен.

sveti nil mirotochivi

Свети Нил Мироточиви – малечко чудо

Роден е во Мореја. Како јеромонах дојде на Света Гора заедно со својот чичко. Се подвизуваше како пустиник во пустото место наречено Свети Камења. Кога се упокои од него потече миро во такво…

Старец Пајсиј и старец Арсениј Кападокиски

Свети Арсениј Кападокиски – светителот, чија молитва сечела камен

10 ноември – го славиме споменот на преподобниот Арсениј Кападокиски – духовникот на старец Пајсиј Светогорец и голем светител од XIX век и чудотворец во нашето време.