житија

sveti40

Житие за Светите славни Четириесет Битолски преподобномаченици

Во времето кога Османлиите тргнале да го завладеат Балканскиот полуостров, градот Битола (нарекуван уште и Манастир поради бројноста на црквите, манастирите и скитовите) бил голем и добро утврден град.

P1210947

Света Злата Мегленска – Битола

Денеска, на 26.10.2015 г, кога го празнувавме споменот на светата великомаченичка Злата Мегленска, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужение на свештенството од храмот на „Пресвета Богородица“ од Битола, отслужи Божествена Литургија во новоизградената…

12119051_790068447785931_1238599978279526981_n

Блажена Тарсо (Тарасија), Христа ради јуродива. (24 септември / 7 октомври, 1989).

Ја нарекувале луда, па дури и болна, но она што го кажувала таа, никогаш не било бесмислено. Сепак, нејзините зборови барале појаснување. Едно прашање, можело да повлече одговор за друго, кое некогаш немало…