житија

vasiliyroslyakov

Вечната Пасха – За црвената Пасха во 1993-та година

За отец Василиј, Оптина станала лулка, во која растел и се зацврстувал неговиот монашки дух. Тој често ги посетувал почивалиштата на тогаш, сеуште непрославените Оптински старци, и долго се молел таму, барајќи ја…

petar aleut

Свети Петар Алеут, маченик, кој пострадал од католицизмот

„На север од пустинскиот Еловски остров на Алјаска – ни раскажуваше основачот и првиот игумен на Свето-Германовската пустина во Платина, отец Герман – блажено почиваат моштите на преподобниот Герман Алјаски, руски валаамски монах,…

svetiguriy

Свети Гуриј Архиепископ Тавриски и Кинески

Денес е споменот на еден од светите покровители на Кина – свети Гуриј, архиепископ Тавриски, приброен кон ликот на локални светители од Светиот Синод на Украинската Православна Црква, на 18 април, 2008 г….

patrick_shamrock_0

Свети Патрик – светител канонизиран од народот

Тропар гл. 1 Чедо на Британија, На Ирска пофалба, На Единосушната Троица Громогласниот проповедник Патрик да го прославиме, верни, Великиот јерарх Христов. Зашто тој се моли за простување на гревовите, На оние кои…

haralampij

Каде што се неговите мошти, нема епидемии – спомен на светиот свештеномаченик Харалампиј

Светиот свештеномаченик Харалампиј Овој голем светител беше епископ во Магнезија и во својата сто и тринаесетта година пострада за Христа. Кога настана страшното гонење на христијаните во времето на царот Септимиј Север, старецот…

10685531_544868905645559_6448213129254520915_n

Првото Сретение во Јапонија – спомен на св. Николај Јапонски

Прв јапонец, обратен во православие, станал Такума Савабе (1835-1913), поранешен самурај од кланот Тоса, жрец во стариот шинтоистички храм во Хакодате.

1serafim-sobolev-1

15 Поуки од новопрославениот светител Серафим Соболев

Свето и неотстапно чувајте ја нашата православна вера како во нејзините канони, така и во нејзините догми. Не ја приспособувајте верата кон својот живот, туку својот живот – кон верата. Од вистински православната…