житија

sveti kozma i damjan

Свети Козма и Дамјан Азиски

Свети Козма и Дамјан, браќа по тело, биле родум од Азија. Татко им бил незнабожец, а мајка им, по име Теодотија – христијанка. Останувајќи вдовица, после смртта на нејзиниот маж и поминувајќи го…

molitva

Грузија го празнува споменот на 100 илјади маченици

Според грузиските хроники, во 1227 г., Султанот Хорезмски Џапал-Ед-Дин ја нападнал Грузија, Во првиот ден од битката, пред ѕидините на Тбилиси, грузиската војска доблесно го одбила нападот на непријателот, но персите кои живееле…

elder-joachim

Извадок од житието на Старец Јоаким од Света Гора (1)

Невозможно е за оние кои ги поминуваат своите животи во постојано практикување на ноќни бденија да бидат оставени од Бога без големи дарови заради нивното бдеење, нивната будност на срцето, и внимателното насочување…

aleksandar-n

Свети Александар Невски – Рускиот штит на реката Нева

1240 година… Разрушен е престолниот град, мајката на руските градови – Киев. Небројни полкови татари напаѓаат на Руската земја, рушејќи ги нејзините градови, палејќи ги нејзините населби. Гинат една по друга војските на…

fanurij

Спомен на светиот маченик Фануриј

Младиот маченик Св. Фануриј живеел богоугодно до последниот миг од животот, со помислите на срцето свое во Бога: „Зборовите на устата моја и помислите на срцето мое нека бидат богоугодни пред Тебе, Господи,…

mandelion-1-600x362

Неракотворен Образ на Господ наш Исус Христос

Во она време кога Господ го проповедаше Евангелието и исцелуваше секаква болест и мака кај луѓето, во градот Едеса на брегот на реката Еуфрат живееше кнезот Авгар, сиот прокажан од лепра. Тој чу…

jovan jakov hozevit

Преподобен Јован (Јаков) Њамски, Нов Хозевит

(23 јули / 5 август, 1960 г) Во светот Илија Јаков, се родил на 23 јули, 1913 г., во селото Крајничењ (денес Ботошани), во семејството на работниците Максим и Екатерина Јаков. Скоро после…

erasmus

Светиот свештеномаченик Еразмо Охридски

Овој светител беше родум од Антиохија и живееше во времето на царевите Диоклецијан и Максимијан. Се подвизувше крепко на Ливанската Гора и имаше од Бога голем дар на чудотворство. Како архиереј тргна да…