старец Порфириј Кавсокаливит

Кога ти го љубиш Христа, ти ги љубиш сите – Старец Порфириј Кавсокаливит

Тој секогаш говореше, дека ние највеќе треба да го љубиме Христа. „Кој го љуби Христа, тој го избегнува гревот“. Љубовта кон Бога, тој секогаш посебно ја издвојуваше.

Во Христос е секоја убавина, секое здравје – Старец Порфириј Кавсокаливит

Ако го засакаме Христа, сè е лесно. Јас уште не сум го достигнал тоа. Сега се трудам да го засакам. Во Христос постои сè. Секоја убавина, секое здравје. Здравата душа ги прима и…

porfiriy

Љубовта на овчарката – Старец Порфириј Кавсокаливит

Еднаш, кога бев во Калисија кај старецот, му соопштија, дека во Атина организираат вечерна беседа, на која што ќе говори еден светогорски игумен. Отец Порфириј ми кажа, дека многу би сакал да подиши…

starec pajsij razgovor

За добрата лудост – Свештеник Владимир Дојчев

Много ми е мачно, што денес луѓето ретко читаат житија на светии. Тие изиграа (а и до денес играат) огромна улога во мојот живот, затоа што се извори на вера и надеж. Кога…

porfirij

Старец Порфириј за бракот – II

Еднаш го возев старецот до неговиот исихастирион и по патот ми раскажа за следново: „Еднаш порачав едно такси за да си одам до дома. Кога влегов во колата, шоферот го вклучи радиото и…

bus

Заради децата ќе постојам простум – Старец Порфириј

Еднаш Старецот се упатил кон Света Гора, тргнувајки од Солун за Јерисо (патувањето трае околу два часа и половина). Кога отишол на касата, таму имало билети само за места со стоење. Во автобусот,…

Старец Порфириј за бракот – I дел

Едно момче верник се свршилo за една девојка, која може да се каже, била сосем рамнодушна кон верата. Тој отишол при старецот за совет. Отец Порфириј веќе се нашол пред готов факт, го…

religious people

Христијанинот треба да ја избегнува нездравата религиозност – Старец Порфириј Кавсокаливит

Eднaш старецот ми кажа: „Христијанинот треба да ја избегнува нездравата религиозност: како чувството на превосходство пред другите заради своите добродетели, така и чувството за својата лошотија заради своите гревови. Едно нешто е искомплексираноста,…