старец Порфириј Кавсокаливит

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – II дел

Исцеленија Старецот можел да ги лекува болните со допир. Еднаш него го посетил еден доктор со својата жена. Кажувајќи му ги на старецот маките кои ги мачат, и добивајќи исцрпни одговори за нив,…

starec porfirij

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – I дел

Говорејќи за духовните дарови на старец Порфириј, втор почитуван грчки старец, за неговиот дар на прозорливост, преподобен Пајсиј Светогорец велел: „Тој има телевизор во боја, а јас само црно-бел“

300px-porphyrios

Совети за новата година од старец Порфириј Кавсокаливит

Постете колку што можете; правете метании колку што можете, уживајте во сеноќните бденија колку што сакате, но во сè, бидете радосни. Имајте ја во себе радоста Христова. Таа е радост која трае вечно,…

starec porfirij

Молитвата ќе нè научи на сè

Кога пребиваш во молитва, во земниот живот сè се случува така, како што треба, и ништо лошо нема да се случи. На пример, ако миеш чинии – нема да скршиш ниту една, нема…

porfiriy

За воспитувањето на децата – Старец Порфириј Кавсокаливит

„Мајките треба со љубов да се молат за своите деца. Децата, како оние што се родиле, така и оние кои сеуште се наоѓаат во утробата, го чувствуваат недостатокот од мајчинската љубов, нервозноста на…

Запалете светло, и темнината сама ќе исчезне – старец Порфириј

Во една од своите беседи, старецот ни рече: „Зошто ја гониме темнината? Да запалиме светло, темнината сама ќе си замине“. Тие негови зборови во нас најдоа жив отклик. Кога се враќавме назад од…

11262213_450986438413169_8285510188169148307_n

Сакај ги сите – старец Порфириј

  Љубовта на старецот немаше граници, таа беше бескрајна. Се распространуваше на сите деца Божји, на сите луѓе: пријатели и непријатели. Тој ми велеше:

Dreams-5

ВЗАЕМНИОТ КОПНЕЖ МЕЃУ МАЖОТ И ЖЕНАТА – ДОБАР ИЛИ ЛОШ? – Старец Порфириј Кавсокаливит

Еднаш го прашав Старецот: „Геронда, душевно-телесниот копнеж, кој се појавува меѓу мажот и жената, има демонско потекло?“ И тој одговори: „Некогаш да, а некогаш не. Сè зависи од околностите“.