смирение

Главната добродетел

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Лесно е да се говори за добродетелите. Душата тогаш се исполнува со радосни зборови кои откликнуваат во срцето, и даваат чувство на причасност. Но…

grigoriy

„Свештеникот не е намесник Божји на Земјата, туку Негов послушник“ – Старец Григориј Зумис

За време на традиционалната посета на Света Гора, на неговиот роденден, Блаженејшиот Митрополит Киевски и Украински Онуфриј во манастирот Дохијар се сретна со игуменот – архимандрит Григориј (Зумис). Геронда Григориј – е еден…

10304570_1002243599790170_1866847485037087992_n

Духовното татковство е призив на секој христијанин – јеромонах Методиј Зинковскиј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух Драги браќа и сестри, во денешното Евангелско четиво, кое го слушнавме на Божествената Литургија, Господ ги изобличува фарисеите. Од една страна, сите ние добро…

pomazanie nog iisusa

За возвишеното смирение – 2 дел

Смирението е безимена благодат на душата. Нејзиното име им е познато само на оние што ја запознале од сопствениот опит. Тоа е неискажливо богатство, име Божјо и дар Божји. Научете се, вели, не…