смирение

religious people

Христијанинот треба да ја избегнува нездравата религиозност – Старец Порфириј Кавсокаливит

Eднaш старецот ми кажа: „Христијанинот треба да ја избегнува нездравата религиозност: како чувството на превосходство пред другите заради своите добродетели, така и чувството за својата лошотија заради своите гревови. Едно нешто е искомплексираноста,…

avva_ioan_gutu_de_la_colciu

Отец Јован Гуцу од Света Гора

  Отец Јован Гуцу е еден од најголемите романски старци, кои живееле на Света Гора. Роден е во 1906 година, во Бесарбскиот  реон Сорока, (моментално Република Молдавија) и се упокоил во Господа на…

antoniy

За Смирението – Митрополит Антониј Сурожскиј (Блум)

Ако размислувате за тоа, што значи смирението, ќе ви дадам две кратки објаснувања. Смирение – на руски означува состојба на помирување, кога човекот се помирил со Божјата волја, односно нејзе ѝ се оддал…

o-tadej

Да го осветуваме својот живот

  Телесниот човек, не може да го разбере духовниот. За него, сè што зборува духовниот, е измислица, зашто, небесната логика е сосема различна од земната. Но, кога разговараш со телесен човек, тој постепено…

starec pajsij razgovor

Радост поради прифаќање на неправда

  Старче, кога со благодарност го прифаќам укорот поради грешката која ја имам направено, дали тогаш тоа што го чувствувам е чисто и без заблуда?

paisij

Секогаш треба да ја земеме вината на себе – Старец Пајсиј Светогорец

– Старче, рековте дека едно е трпението а сосема друго е поднесувањето. Што мислевте со тоа? – Трпението не е поднесување на другиот. Кога велам дека го поднесувам другиот, тоа е како да…

babushka

За смирувањето на другите

Секако, ние многу сакаме да ги смируваме другите! Една од најлесно усвојуваните „науки“ – е науката да ги смируваме другите. Кога се наоѓаме на место на началник, раководител, ние си мислиме, дека речиси…

tadej

Срце скрушено и смирено, Бог не ќе отфрли

Треба да го победуваме злото со мир и срдечна тишина, со мирни и тихи мисли. Во спротивно, цело време ќе ни се случуваат беди и неволји. Ако самите не се смириме, Господ нема…