семејство

pajsij

„Луѓето кои се грижат за старите, имаат голема награда“ – Свети Пајсиј Светогорец

До каде стигна светот! И во Фарас и во Епир се грижеа дури и за животните кога ќе остареја. Не го колеа, не само мулето, но и оние животни, чие месо се јадеше….

starost

Дарот на стареењето – Сергеј Худиев

Вечна трагична приказна: маж на околу четириесет години ја напушта својата остарена жена заради млада девојка и ја остава во огромна мака и самотија. Тоа се случува со познатите личности, а булеварните изданија…

cipras

Силно се заострија односите меѓу Грчката црква и државата

Откако грчкиот Парламент го изгласа законот за промена на полот, се заострија односите меѓу Грчката Црква и државата, а Свештениот Кинот на Света Гора го повика народот на протести. Законот го поддржаа 148…

vasilios termos

Што може и што не треба да се нарекува семеен крст? – отец Василиос Термос

– Дали верувате дека човек треба секојдневно да се распнува, било во семејството, во општеството или во историјата воопшто, до крајот на својот живот, очекувајќи го воскресението во вечниот живот? – Би сакал,…

atanasij

За бракот и семејството – Митрополит Атанасиј Лимасолски

– Владико, би сакал да Ви поставам неколку прашања за православното семејство – кои се особено актуели денес. Пред сè, како правилно да ја разбереме улогата и местото на жената во современото православно…

konanos

Погледнете го ближниот во очи, односно Христа – Архимандрит Андреј Конанос

Ајде да си го поставиме прашањетo: „Каков Христос гледаат во мене оние, кои се покрај мене? Со името на кој Бог јас ги поучувам и вдахновувам?“ Зашто во сите нас, христијаните, луѓето гледаат…

petarmamonov

Секој има свој пат– но патеката е една – Петар Мамонов

  Петар Мамонов, рок-музичар, актер и поет. (познат е по филмовите „Остров“- отец Анатолиј; „Цар“ – Иван Грозни; „Јереј-сан“ – Шатун). Какви ќе умреме – со тоа и ќе се соединиме. Маслото никогаш…

bible

Како да го читаме Светото Писмо? – протојереј Олег Стенјаев.

На порталот православие.ру беше направена анкета за тоа, дали и колку често луѓето го читаат Светото Писмо. Во анкетата учествувале околу 2000 луѓе. И резултатите покажале дека од нив, една третина воопшто не…