Русија

248390-p

Избран новиот игумен на Рускиот манастир на Света Гора

Во Рускиот манастир „Свети Пантелејмон“ на Света Гора, на 2 октомври, 2016 г., беше избран новиот игумен на манастирот, јероѓаконот Евлогиј (Иванов), – соопштува порталот Русский Афон.

desnica

Во Русија пуштен првиот православен видеоканал за лица со нарушен слух (ВИДЕО)

На 12 август, 2016 г., започна да се емитува првиот православен видеоканал за лица со нарушен слух „Десница“. Проектот, кој функционира на видеохостингот YouTube, се пополни со првите 10 видеа на гестикуларен јазик,…

romanovi

За живот по заповедите во секакви околности – Подвигот на Романови

Некои до сега се сомневаат и прашуваат, зошто е прославено царското семејство, кога тие, наводно, не ни пострадале заради Христа. И навистина, тие беа убиени од политички мотиви… А од друга страна пак,…

valaam

Игумен Методиј – македонски монах во Русија

Во Централниот дом на уметноста на Кримскиот Вал, во Москва беше организирана изложбата: „Валаам – историја на Преобразувањето“, која подробно раскажува за монашкиот живот на островот Валаам, во Ладожското езеро, Северна Карелија –…

iereysan

Јереј-сан. Исповед на еден Самурај (цел филм со македонски превод)

Такуро Накамура, во крштението отец Николај (Кери-Хиројуки Тагава) – свештеник на Јапонската Православна Црква, во минатото професионален каратист, а сега – роден брат на главата на еден од влијателните јакуѕи кланови.

image

Неверојатно чудо по застапништвото на свети Никола (ВИДЕО)

19 октомври, 2009 г, во Перм се случил многу сериозен настан. Утрото, во понеделникот, на автобусот, кој одел по централната улица на градот Перм, му се заглавила педалата за гас, и автобусот не…

bjyhY527rBo

Од животот на една попадија – интервју со Светлана Аникин

– Православните луѓе од посткомунистичките земји имаа слично искуство со распаѓањето на тоталитарните системи. Наидувајќи на отпор кон нивното право за слободно верско изразување, тие се повикуваа на принципите на современа Европа. Но,…