Јереј-сан. Исповед на еден Самурај (цел филм со македонски превод)

Такуро Накамура, во крштението отец Николај (Кери-Хиројуки Тагава) – свештеник на Јапонската Православна Црква, во минатото професионален каратист, а сега – роден брат на главата на еден од влијателните јакуѕи кланови. Еднаш, не можејќи да замиже пред насилството, и ја заштитил нападнатата девојка, судирајќи се со луѓе од непријателскиот клан на брат му.

Војната на клановите е неизбежна! Станувајќи заложник на криминалните „препукувања“, свештеникот се подложува на смртна опасност, и го испраќаат да служи во руското село Глубокое, кое пак е растргнато од внатрешни конфликти. За тоа место, многу е заинтересиран Андреј Нелјубин (Иван Охлобистин), заради преработка на земјата, и тој е решен да употреби се, за жителите да го напуштат селото.

Отец Николај ги обединува селаните околу полуразрушената црква. Обновувајќи го храмот, тие го обновиле меѓусебниот мир и го победиле предизвикот. Започнува, веќе сосема поинаква војна…

(за вклучување на македонскиот превод, притиснете на СС)

 

Поврзано: Јереј Сан. Рецензија на филмот

Кери-Хиројуки Тагава прими Православие – Интервју