Чуда

DSC_4948

Манастир Рождество на Пресвета Богородица – Сливница

Сливничкиот манастир се наоѓа на 4,5 км над преспанското село Сливница, на надморска висина од околу 1300 м. Денес, од селото до манастирот се оди по  асфалтен пат. Благодарение на напорите кои се…

luka

Свети Лука: преку чудата и после смртта – и служи на медицината – I дел

Синот Божји, Бог Словото по својата безгранична љубов слезе на земјата, и зеде на себе човечко тело, за да го спаси грешното човештво. Он ја зел врз Себе сета човечка болка и неговиот…

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – II дел

Исцеленија Старецот можел да ги лекува болните со допир. Еднаш него го посетил еден доктор со својата жена. Кажувајќи му ги на старецот маките кои ги мачат, и добивајќи исцрпни одговори за нив,…

starec porfirij

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – I дел

Говорејќи за духовните дарови на старец Порфириј, втор почитуван грчки старец, за неговиот дар на прозорливост, преподобен Пајсиј Светогорец велел: „Тој има телевизор во боја, а јас само црно-бел“

gavriil

Старец Гавриил (Ургебадзе) Грузиски – Чудата во животот на еден хирург

Најважно е да ги исполнувате Божјите заповеди. Сакајте се едни со други, сакајте ги ближните, а јас, вашата љубов ќе ја принесам кон Бога Старец Гавриил Ургебадзе   За животот и смртта на…

gavriil

„Јас ве чекам вас во Самтавро“ – од чудата на старецот Гаврил Ургебадзе

Во Тбилискиот аеродром јас случајно се запознав со Елена Гецадзе, жената, која го привлече моето внимание со тоа, што пред слетувањето на авионот се осени себеси со крстниот знак и се поклони пред…

1280-sheltr-app-homeless-philadelphia

Бездомникот и Света Ксенија – чудо на Американска земја

Еден свештеник од Северна Калифорнија, служел во парохија од бивши евангелски христијани, кои преминале во православие. Кога нивната општина процветувала, а сеуште не била православна, кај нив доаѓале совршено различни луѓе за да…