задушница

IMG_5706

Молитва за сите упокоени

Спомни ги Господи, душите на починатите слуги Твои, новопретставени и сите неотпеани: во овој ден, во овој час, во овој миг од овој свет што си заминуваат во надежа на Воскресение, во оган,…

monk1

Монахот што ја извадил мајка си од адот

Во пресрет на Велигденската Задушница, кога си спомнуваме за сите наши упокоени, отци, мајки, браќа, сестри и чеда наши, ви предложуваме еден расказ, за силата на молитвите и милостињата во нивни спомен: Епископот…

zadusnica

Господи, упокој!

Во приквечерината гори свеќа, плачејќи со восочни солзи. Тешко се стега срцето: како ти е таму? Како си?.. Господи, упокој!.. – Ете ја и познаната ограда, веќе запрашена од снег. Здраво, мила моја!…

P1260399

Задушница

На 05.03.2016 г., во саботата пред Неделата на Страшниот суд, која е посветена на поменот на упокоените отци, браќа, сестри и чеда наши, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Панихида и Заупокоена Литургија во…

so svyatimi upokoy

Со светиите упокој ги Христе

Со светиите упокој ги, Христе, душите на твоите слуги. Таму каде што нема ни болка, ни тага ни воздишка, но живот бесконечен. Сам, Единствен си бесмртен, Кој си го направил и создал човекот,…

monk bird

Нетрадиционално спомнување на покојните

Околу секој црковен обред, постојат разни народни традиции, кои неретко забегуваат во длабоко суеверие. Но, во зависност од христијанската свест на луѓето, постојат добри благочестиви традиции. Во Белорусија, една таква традиција вели, дека…

160809.b

Слово за починатите во верата, за тоа, каква полза им принесуваат Литургиите кои се служат за нив и раздаваната милостиња – Св. Јован Дамаскин

Древниот враг, кој добива рани од братољубието, се разрушува од верата, се умртвува од надежта, се поразува со милосрдието, им внушил на некои чудна и богопротивна мисла, дека сите богоугодни дела, направени после…

zadusnica

Задушница

  Спасителу, Кој со Твојата крв ги искупи луѓето, и со Твојата смрт нè избави од горчливата смрт, и со Твоето Воскресение ни даваш живот вечен, упокој ги, Господи, сите кои починале благочестиво,…