старец Гавриил Ургебадзе

Слава на Бога! Нови истории од чудата на старец Гавриил

Втората половина на минатиот век е значајна во животот на многу луѓе и во новата историја на Грузиската Православна Црква. Во тој период го започна своето служење на Бога, големиот духовник и подвижник,…

gavriil urgebadze

Преподобен Гавриил (Ургебадзе) – поуки од животот на старецот

Православието е вистинската вера Две жени кои се наоѓале под влијание на сектата „Јеховини сведоци“, биле испратени кај отец Гаврил за да им помогне да се оттргнат од таа секта. Кога тие отишле…

gavriil

Старец Гавриил (Ургебадзе) Грузиски – Чудата во животот на еден хирург

Најважно е да ги исполнувате Божјите заповеди. Сакајте се едни со други, сакајте ги ближните, а јас, вашата љубов ќе ја принесам кон Бога Старец Гавриил Ургебадзе   За животот и смртта на…

gavriil urgebadze

Преподобен Гавриил (Ургебадзе) во сеќавањата на неговата келијница

Отец Гаврил ги привлекувал сите со својата христијанска жртвена љубов. Со смирение и послушание сите ги водел кон Царството Небесно. „За смирениот било кое страдање поминува незабележливо. Господ на смирениот му дава благодат,…

gavriil

Лудории после смртта – Старец Гавриил Ургебадзе (продолжение)

„Светителот и после смртта продолжува да јуродивствува“ – забележува во своето интервју, келијницата на старец Гавриил, монахињата Параскева. За тоа раскажува редакторот на житието на старец Гавриил “Дијадемата на Старецот“, Лејла Сихарулидзе: „Завршувајќи…

gavriilurgebadze

„Еден – нула“ – Старец Гавриил Ургебадзе

Преподобен Гавриил Ургебадзе, во себеси откривал висок образ на старчество. Му бил даден од Бога молитвен и пророчки дар. Тој го проповедал Словото Божјо, пеел, танцувал, плачел, се смеел, се шегувал, изобличувал, забранувал,…

gavriil

„Јас ве чекам вас во Самтавро“ – од чудата на старецот Гаврил Ургебадзе

Во Тбилискиот аеродром јас случајно се запознав со Елена Гецадзе, жената, која го привлече моето внимание со тоа, што пред слетувањето на авионот се осени себеси со крстниот знак и се поклони пред…

gavriil

Кој ја сочувал љубовта, тој и ќе се спаси – старец Гавриил Ургебадзе

  Старец Гавриил (Ургебадзе). Човек, исполнет со љубов. Сиот свој живот, тајно од луѓето правел добро и чудеса, се трудел да ја сокрие својата мудрост и преку јуродивост се понижувал пред луѓето. Сепак,…