старец Гавриил Ургебадзе

Свети Гаврил Ургебадзе Јуродив

Во Грузија, молитвено одбележан споменот на старец Гаврил Ургебадзе (јуродив)

Денес се исполнија две години од откривањето на моштите на светиот старец Гаврил Јуродив Грузиски. Во манастирот Самтавро се отслужи празнична богослужба, на која чиноначалствуваше духовникот на манастирот, архимандрит Лазар (Гагнидзе).

gavriilurgebadze

„Ајде, јас сега ќе те излекувам…“ – од чудата на старец Гавриил Ургебадзе

Се запознав со Ираклиј Гоголадзе во манастирот Самтавро. Сосема случајно, овој 25 годишен младич дојде кај мене со зборовите: „Знаете, со мене старец Гаврил направи повеќе чуда… Слушнав, дека се прави зборник, каде…

gavriil urgebadze

По вторпат се појавува образот на старец Гавриил Ургебадзе

Вчера, во манастирот Самтавро, каде што се наоѓаат моштите на старецот Гавриил, неговиот образ се појавил на таванот. Неколку дена претходно – на подот.

gavriil urgebadze

Главен е стремежот кон Бога – старец Гавриил Ургебадзе

Така да го љуби Бога, толку да ги љуби луѓето, можеше само избраник Божји. Од десет јуродиви, веројатно девет – се во прелест, а само еден од Бога. Таков еден беше и старец…

gavriil

Старец Гавриил Ургебадзе – Мама Габриели /ФИЛМ

Наш современик, грузиски светител, кој со своето „безумство“ го исмеал безумството на светот, старец Гавриил Ургебадзе (26.08.1929 – 02.11.1995) е уште еден од столбовите, кои засветлиле во постсоветска Грузија.