Слепче

slepche

Крик

Мака ми го фати грлото Болка ми ги стега градите И стравот бега од мене Јас полека се спуштам кон врелото.

0-02-05-9f345e1ca5cdaa9ff075dcdf5e6063562cda3bcac7808c12c06763a38f0e98d5_full

Извор

Тргна Продолжи, не врти се, Не се навраќај Подобро не барај. Еве уште малку Овие три дена Па тргни надалеку Под полна месечина Ќе те прати Нивната молитва.

0-02-05-b52444aa9e5be00569cf319e960fc2037d199f8c70887b57c45066ba046ca671_full

ЗАБОРАВЕНИ

Погледот кажува сè Изгледот отсекогаш само мамеше Не се оддалечуваше од мене Со благодатта ме галеше.

0-02-05-44adc433a4b1d6296ed8d586036f3095d9e9280678fbc7793cd055cdf673fe98_full

Тебе ти зборувам

Спиеш ли додека ноќта ме гуши? Дишеш ли додека денот ме заслепува? Гледаш ли во виделина додека те држам во темнина?

starecgavrilsvetogorec

Здогледав

на човекот Зборот кој мирно се слеваше од твоите усни како да самуваше, до нас тивко наминуваше на тивок летен ветер наликуваше.

0-02-04-53ada5c1c6002447f52be63a80755ac6f2112a285dbf6f2e2e086e4742560bd8_full

Акатисти и Икони

Сè почна Кога благодатта стана медоточна Излевајќи се врз глави млади Посака да чуе глас од човек кој не стари

0-02-05-ce667cd3a13b65f3c226243f5d30c8c84122785c715490b209d351de5b0b7a4d_full

Духот – втора мисла

Поврати се! Не се борам, Не е моја борба – Промрмори човекот, Друго не помисли, Зошто не го слушна одекот.

IMG_0459

Сепак… – од збирката Манастирски води

Гледам во далечина Сепак не догледувам, Пред мене е рамнина Сепак претстои планина.