Слепче

20

Пеперутка – На св. Марина

Возвеличуваме величина стокмена во маленкост, се радуваме на телесна недооформеност води младешки запреа во нерамнина. Тивко, тивко, Радувај се, Света Марино !

0-02-04-0262bedd22bd694017b0ad9df966e49404ccc86e4f4b06ffe0a6dd6cf1242a83_full

Грижи

Не дојдоа сами до мене Не се накалемија без основа Сенки се кои одат по мене Плодови на Твојата доброта

FAE

Празнина

Се наоѓа во мојата рамнина со прст ја покажувам а не е во далечина – нејзината големина да ја доловам.

45

Студенти од Теолошкиот факултет учествуваа на Демирхисарската летна школа

По Божја промисла од 07 до 14 јули 2017 година се одржа првата Демирхисарска летна школа. Овој проект е дел од IV Демирхисарско културно лето – 2017, кое што од година во година…

WP_20170719_09_09_13_Pro_LI[1]

МАНАСТИРСКИ ВОДИ – Првата стихозбирка од Слепченскиот манастир

Излезе од печат првата стихозбирка, богољубива поезија со наслов „ Манастирски води „ од сестринството на манастирот Свети Јован Крстител Слепче, посветена „На жедните… “ Рецензент на оваа книга е проф. д-р Владимир…

sveti-kiprijan

„ДУХОВНИ МИРОТОЧЕНИЈА“ – Документарен филм за Свети Кипријан Слепченски

Во продукција на Македонската Радио Телевизија излезе новиот документарен филм посветен на новопрославениот светител Кипријан Слепченски, со наслов „Духовни мироточенија“. По благослов на Слепченската обител, филмот во целост може да се проследи на…

0-02-05-7d8f4ac5a00aa907c7c57e7a403e79d450cafad2616608d4e353436496fdc783_full - Copy

Ајде слушај, слушај – кон Св. Кипријан

Звук во уво наближува Како шум од летен припек, Дали е тоа прелага Или претстојност е во тек ? Зборови пливаат во оскудица Срце јуначко се колеба, Да ти пристапи не сака Душа…