отец Серафим Роуз

serafim rose

Подчовечност – Филозофијата на апсурдот / Јеромонах Серафим Роуз

Сегашниот век, во длабока смисла, е век на апсудрот. Поети и драмски писатели, сликари и скулптори го прогласуваат светот како неповрзан хаос, и човекот како дехуманизиран фрагмент од тој хаос. Политиката, без разлика…

pechatnica rose

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 41-во

26 април / 9 мај 1970г. Свети Стефан Пермски Драг во Христа, отец Никита Навистина Христос Воскресе! Благослови нè, оче! Ти благодариме за твоите поздравни писма и искрени зборови. Да, мислам дека си…

serafim platina

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 40-то

  Среда од Томината недела 23-ти април / 6-ти мај, 1970 година Свети Великомаченик Георгиј Драг отец Давид [Блек], навистина Христос Воскресе! Ти благодарам за твоето писмо и можноста да ја продолжиме нашата…

serafim rose

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 39-то

21 април /4 мај 1970 година Понеделник од Томина недела Возљубени во Христа, огласени Крег и Сузан [Јанг]! Христос воскресна! Мило ни беше што слушнавме за вашата весела Пасха, како и тоа што…

rose

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 37-мо

Саботата во Светлата Седмица, по Велигден 19 април  / 2 мај 1970 година Драг отец во Христa, Серафим! Навистина Христос Воскресна! Радувај се во Господа! Благослови нè, оче! Се разбира, ние ќе постапиме…

pechatnica rose

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 36-то

19 април /2 мај 1970 година Саботата во Светлата Седмица по Велигден Драг отец во Христа, о. Пантелејмон! Христос Воскресна! Благослови нè, оче! За време на твојата посета кај нас, минатиот ноември ти…