отец Серафим Роуз

serafim rouz

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 27-мо

Февруари 15/28, 1970 До високопреосвештениот Теодосиј, Епископ на Ситка и Алјаска П.Б. 697, Ситка,  Алјаска 99835 Ваше Преосвештенство! Ви приложуваме неколку копии од нашата неодамна отпечатена икона на Отец Герман, при што Ве молиме да…

serafim platina

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 26-то

Ное. 1/14, 1966 Драг брате во Христа, Глеб Па, ми се чини дека во животот ми е предодредено да ги нажалувам луѓето. Твоето лице беше многу натажено кога си замина сношти. Се надевам…

serafim rose

Од Писмата на отец Серафим (Роуз)/ Писмо 24-то

Мај 3/16, 1966 Христос Воскресе! Драг Глеб, еве ја твојата телеграма, што пристигна за  време на бдението во саботата ноќта. Исто така и сметката за Владиката Серафим. Две лица дојдоа во неделата да…

serafim

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 23-то

Август, 18/31,1965 Драг oтец во Христа, Пантелејмон Ве молам простете за долгото одложување на мојот одговор. Ги примивме вашите два превода, заедно со писмото од братот Харалампиј.

serafim

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 22-ро

Дата нема (напишано е за време на животот на Архиепископот Јован, т. е., до јуни 1966 г.) Драг во Христа, отец Пантелејмон! Принуден сум повторно да побарам прошка за тоа, што толку долго…

serafim rouz

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 21-во

26 март/8 април [1965], Собор на св. Архангел Гаврил. Драг Глеб! Не можам ништо да најдам за гонењата во Почаевската лавра во „Англиски Православен Живот“ (имаше нешто за сибирските селани- протестанти во јануари,…

serafim rouz

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 20-то

Вторник, 14/27 октомври, 1964 г. Драг Глеб! Утрово го добив твоето писмо и му го испратив на Мартјанов. Му напишав за 6-те календари, така што можеш да не се вознемируваш за тоа, но…

pechatnica rose

Од Писмата на отец Серафим Роуз / Писмо 19-то

Од Писмата на отец Серафим Роуз 13/26 октомври, 1964 г. Празнување на Иверската икона на Мајката Божја. Драг брате во Христа, Глеб! Вчера дојдоа нашите печатачи, и добро поработија. Ако ни помагаат многу,…