Љубов

konanos-love-thy-neighbor2

Засакај се себе си и ќе го засакаш братот – отец Андреј Конанос

Таква е љубовта. Тешка работа е таа. Според тоа, слушнете сега што да направите, па да завршиме. Што да правите? Да ме засакате! Пред сѐ. Знаете ли зошто? Затоа што чувствувам дека денешната…

17103800_1409986425720548_239649122237878960_n

Кој сака да биде поголем, нека биде слуга (Мт.20, 26)

Тоа е Христос. Синот Божји, препашан со крпа, на колена, како најмал слуга, им ги мие нозете на учениците, и тоа во последната вечер од Неговиот живот на земјата.

bimbo-nellacqua

Чекајќи те Тебе, Господи

Чекам, чекам, чекам.. крвта ме заболе од чекање. Еее, тоа – да те заболи крвта од чекање, мора да е нешто за што вреди да седиш и чекаш. Вреди, знам дека вреди.

p.andreas-konanos

Нема љубов без ризик – Отец Андреј Конанос

Познавам една мајка која многу ги сака своите деца. Толку многу ѝ недостасуваат кога не се покрај неа! Но, едниот син има мотор и цело време е надвор од домот, доцна се враќа….

monk

Љубовта и слободата се секогаш заедно – 2 дел

Љубовта е надминување на себеси „Јас го сакам своето дете“, – вели една мајка. И го вика петстотини пати на ден. „Тоа го правам од љубов, да видам како е и каде е“….

konanos-love-thy-neighbor2

Љубовта ослободува – отец Андреј Конанос

„Не те потсетувам на тоа дека имам светители, ангели и архангели, дека е покрај Мене Богородица, Која има извонредна душа и преубаво срце. Не те прекорувам, не зборувам: а зошто си ваков или…

p.andreas-konanos

Што е љубов? (и други текстови) – Архимандрит Андреј Конанос

Отец Андреј е познат проповедник, долгогодишен водител на емисијата „Невидливи премини“ (Αθέατα ππεράσματα) на радиото на Пирејската митрополија. Во многу градови во Грција, Кипар и САД, луѓето го повикуваат да држи предавања за…

porfiriy

Љубовта на овчарката – Старец Порфириј Кавсокаливит

Еднаш, кога бев во Калисија кај старецот, му соопштија, дека во Атина организираат вечерна беседа, на која што ќе говори еден светогорски игумен. Отец Порфириј ми кажа, дека многу би сакал да подиши…