Љубов

ioannkasian

Љубовта ќе не научи на се – Св. Јован Касијан

Она што го здобиваме од постот не се надоместува со она што го губиме во гневот. Нашата придобивка од читање на Светото Писмо во никој случај не се споредува со штетата што си…

otrokivpeshti

Зборот љубов е најдолгата молитва – Владика Николај Велимировиќ

Дали постои земна љубов, ме прашуваат соседите. Исто толку, колку што и земен Бог! Земната љубов гори и согорува. Небесната љубов гори и не согорува. Земната љубов, како и сè земно, е само…

sretenie1

Сретение Господово – Станете, о Богоносци!

… Драги браќа и сестри, освен усвојувањето на оваа Божествена вистина, овој празник нè учи многу полезни и добри работи и во однос на нашиот личен живот. Праведниот Симеон, кој по преданието живеел…

300px-porphyrios

Совети за новата година од старец Порфириј Кавсокаливит

Постете колку што можете; правете метании колку што можете, уживајте во сеноќните бденија колку што сакате, но во сè, бидете радосни. Имајте ја во себе радоста Христова. Таа е радост која трае вечно,…

antony-surozh

Пропаста меѓу правдата и љубовта – Митрополит Антониј Сурожскиј

Денешното Евангелие говори за љубовта, и нам од искуството на нашите земни односи многу често ни се чини, дека меѓу справедливоста и љубовта постои речиси непремостлива бездна. Ние затоа и паѓаме во замка:…

ilia ii

Ангел на радоста – за Патријархот Илија II, Грузија и љубовта

Денес, на роденденот на Светејшиот Католикос-Патријарх на цела Грузија, Илија II,  објавуваме кратка белешка за тој голем Претстојател на Грузиската Православна Црква.

antoniy

За љубовта – Антониј Сурожскиј

Ние сме повикани, да се сакаме еден со друг. Љубовта започнува од оној момент, кога гледаме во човекот нешто толку скапоцено, толку светло, толку прекрасно, што вреди да се заборавиме себеси, да заборавиме…

angel

Колку крилја имаат ангелите?

Од разговор со духовникот: — Колку крилја имаат ангелите? — По две крила. — А Серафимите? — Шест. — А човекот колку има?