Љубов

За најстрашното невоздржување во постот

Размислувања на Сергеј Јосифович Фудел, православен богослов и философ   Ако постот го разбереме пред сѐ како воздржување од нељубов, а не од растително масло, тогаш постот ќе ни биде светол и неговото…

slepche winds

Ветришта

„Јас не познавам Христос Грчки, Руски, Англиски, Арапски… Христос за мене е Сè, надкосмичко Битие. Во Светото Писмо често се кажува дека Христос умре за целиот свет, за гревовите на целиот свет.

konanos-2

Пробај да ги сакаш непријателите, и ќе спиеш мирно во ноќта – о. Андреј Конанос

Кога ќе ја осознаеш својата грешка – помоли се на Господа: „Господи, ти ме испита – и јас покажав колку сум слаб. Ми даде можност да ја покажам мојата љубов, но јас и…

sv.stilianq

Свети Стилијан – Светилник Христов и покровител на децата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, Драги браќа и сестри, ве по здравувам со претстојните празници, со споменот на Свети Стилијан Пафлагониски, чијшто спомен денес го празнуваме. Тој е еден…

pajsij

„Луѓето кои се грижат за старите, имаат голема награда“ – Свети Пајсиј Светогорец

До каде стигна светот! И во Фарас и во Епир се грижеа дури и за животните кога ќе остареја. Не го колеа, не само мулето, но и оние животни, чие месо се јадеше….

starost

Дарот на стареењето – Сергеј Худиев

Вечна трагична приказна: маж на околу четириесет години ја напушта својата остарена жена заради млада девојка и ја остава во огромна мака и самотија. Тоа се случува со познатите личности, а булеварните изданија…

nikolayguryanov

Среќата – одлика на благодарните луѓе

Има конфликтни сфаќања за среќата, некои мислат дека таа е збир од земни добра, односно, некаков социјален пакет кој го прави човечкиот живот удобен и безгрижен. Така што, за тие луѓе или имаш…

b9y5WJ

За Љубовта и единството – Јеромонах Методиј Зинковскиј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!                 Драги браќа, денешното Литургиско Евангелие, може да се каже ја содржи најопштата Христова формула за единството. Зошто? Затоа што Господ го започнува тој…