Кина

denispozdnyaev

За Црквата во Хонгконг – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Дали е позната Православната Црква во Хонгконг? Каков е животот во православната парохија во „Азијатскиот град од светот“? Како се поврзани судбините на Кинеската Православна Црква и Хонгконг?

xw_1386749

Свештеник Анатолиј Кунг – Немаме право да ја заборавиме историјата на Православието во Кина

Во 2003 година, во Хонгконг пристигна свештеникот Дионисиј Позднјаев. Тој отвори тука храм во чест на апостолите Петар и Павле и започна со формирањето на локална православна општина. А во декември, 2014-та година,…

mihail li

Почина последниот свештеник од Пекингската Мисија – Протоереј Михаил Ли

На 91 година, почина митрофорниот протоереј Михаил Ли, глава на Руско-Кинеската Православна Мисија на РПЦЗ во Австралија, клирик на Кројдонскиот храм на Сите Светии што засветлиле на Руската земја. Отец Михаил – беше…

svetiguriy

Свети Гуриј Архиепископ Тавриски и Кинески

Денес е споменот на еден од светите покровители на Кина – свети Гуриј, архиепископ Тавриски, приброен кон ликот на локални светители од Светиот Синод на Украинската Православна Црква, на 18 април, 2008 г….

__222___20130623_1678613044

Спомен на 222 Кинески новомаченици

Пред триста години, во престолнината на Кина, Пекинг, била основана руска православна мисија. Во 1902 година, биле канонизирани 222 кинески новомаченици како локално почитувани светители, а до 1917 година, им била насликана икона…