Поуки – совети

ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

 „Христос воскресе!”  „Навистина воскресе!”

ВЕЛИКА САБОТА

Утрената на Велика Сабота обично се служи во петокот вечерта. Таа започнува со пеење на „Бог Господ”, тропарот „Благообразниот Јосиф…” и следниве тропари: Кога при смртта слегна. Животе бесмртен, тогаш го умртви адот…

ВЕЛИКИ ПЕТОК

Утрената на Велики Петок обично се служи во четвртокот вечерта. Главната особеноет на таа служба се т.н. Дванаесет Евангелија т.е. дванаесет евангелски одломки, кои говорат за Христовите страдања, а тиe се поместени меѓу…

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Сеноќното бдeние во навечерието на Велики Четврток е посветено исклучиво на Тајната вечера, на која Христос заповеда Пасхата на Новиот Завет да се јаде во Негов спомен, на Неговото прекршено Тело и на…

Воскресна песна по Евангелие

Откако го видовме Христовото воскресение, да My се поклониме на светиот Господ Исус, Единствениот безгрешен. На Твојот крст се поклонуваме, Христе, и Твоето свето воскресение го воспеваме и славиме. Зашто Ти си наш…

Духовното значење на црковната свеќа

Црковната свеќа е свет поим во Православието. Таа е символ на нашиот духовен сојуз со светата Мајка – Црква.

Храмот и Црквата

Темелите на православниот храм со своите корени навлегуваат во длабоката, старозаветна древност. Исто како и древниот Ерусалимски храм, православниот храм се состои од три дела: олтар, среден храм и притвор (или трпезарија).

Какви Богослужби се извршуваат во Црквата

Заедничките Богослужби, или како што уште се познати во народот – црковни служби, претставуваат главни одлики по што се препознаваат нашите храмови.