Поуки – совети

Воскресна песна по Евангелие

Откако го видовме Христовото воскресение, да My се поклониме на светиот Господ Исус, Единствениот безгрешен. На Твојот крст се поклонуваме, Христе, и Твоето свето воскресение го воспеваме и славиме. Зашто Ти си наш…

Духовното значење на црковната свеќа

Црковната свеќа е свет поим во Православието. Таа е символ на нашиот духовен сојуз со светата Мајка – Црква.

Храмот и Црквата

Темелите на православниот храм со своите корени навлегуваат во длабоката, старозаветна древност. Исто како и древниот Ерусалимски храм, православниот храм се состои од три дела: олтар, среден храм и притвор (или трпезарија).

Какви Богослужби се извршуваат во Црквата

Заедничките Богослужби, или како што уште се познати во народот – црковни служби, претставуваат главни одлики по што се препознаваат нашите храмови.

Што значи за верникот посетувањето на храмот

“Ако Црквата за нас не претставува основа на животот, – вели прочуениот проповедник и писател од наше време, свештеникот Димитриј Дудко, -тогаш ние самите набргу ќе го завршиме своето неславно постоење…