6 октомври 2014

Ние бараме и посакуваме слатки духовни наслади; не спорам, тоа е пријатно – но, пониско од крстот. Со крстот и тоа ни е дарувано, и без крстот тоа не може да биде цврсто. Тоа доаѓа, и нè остава, во зависност од тоа, како одиме по патот на крстот и смирението.

преп. Макариј