8 октомври 2014

Големо оружје имаме ние, христијаните – силата на Животворниот Крст. Кога ќе размислиме, тешко неверните, зашто се сосема беспомошни: тоа е исто како, човек, сосема без никакво оружје, ноќе да замине во опасна шума – него ќе го растргне првиот ѕвер што ќе го сретне, а нема со што да се заштити. Ние пак, нема да се плашиме од бесовите. Силата на крсниот знак и името Исусово се страшни за непријателите Христови, и ќе нè спасат од лукавите замки на ѓаволот.

Преп. Варсануфиј