Поуки – совети

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Сеноќното бдeние во навечерието на Велики Четврток е посветено исклучиво на Тајната вечера, на која Христос заповеда Пасхата на Новиот Завет да се јаде во Негов спомен, на Неговото прекршено Тело и на…

Воскресна песна по Евангелие

Откако го видовме Христовото воскресение, да My се поклониме на светиот Господ Исус, Единствениот безгрешен. На Твојот крст се поклонуваме, Христе, и Твоето свето воскресение го воспеваме и славиме. Зашто Ти си наш…

Храмот и Црквата

Темелите на православниот храм со своите корени навлегуваат во длабоката, старозаветна древност. Исто како и древниот Ерусалимски храм, православниот храм се состои од три дела: олтар, среден храм и притвор (или трпезарија).

Што значи за верникот посетувањето на храмот

“Ако Црквата за нас не претставува основа на животот, – вели прочуениот проповедник и писател од наше време, свештеникот Димитриј Дудко, -тогаш ние самите набргу ќе го завршиме своето неславно постоење…