14 октомври 2014

Не те сакаат – ти сакај ги нив; тоа што не те сакаат, не зависи од тебе, а да ги љубиш нив е во рамките на твојата волја и е твоја обврска, зашто Господ заповедал: не да ги љубиме оние кои нè љубат нас, туку непријателите (Мт. 5, 44), а кога тоа го нема во нас, тогаш колку повеќе треба да се смируваме и да ја прогонуваме гордоста, молејќи се за тоа на Бога.

Преп. Макариј