Посети – приеми

Biljana1

Промоција на книгата „Битолската Богословија, св. Јован Богослов“ (1922-1941) од м-р Билјана Петковска

На Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ (свечена сала архиепископ Доситеј) на 27 ноември 2014 година (четврток), со почеток во 12,оо часот, беше промовирана книгата Битолската богословија „Свети Јован Богослов“ (1922-1941) од м-р…

sednica

Состанок со Свештеничкото намесничко собрание во Прилеп

Состанокот на свештеничкото собрание за Прилеп, се одржа на 05.11.2014 г, во просториите на храмот св. Благовештение во Прилеп. На состанокот беа присутни сите свештеници од Прилепското Архиерејско намесништво, со исклучок на оние…

koncetbitola2

Празничниот Валаамски хор, во Македонија

На 23 и 24.10.2014 г, Рускиот празничен хор на Валаамскиот манастир одржа концерт во Прилеп и Битола.

mkd-156045

Свети Климентиовиот Орден за 90-тиот роденден на Прилепската пиварница

Македонската православна црква ја одликува Прилепска пиварница со Орденот Свети Климент Охридски од Втор Ред. Одличjето на Претседателот на Управниот одбор на Прилепска Пиварница, Кирил Самарџиоски му го додели митрополитот Преспанско-пелагониски, Петар, во…

poseta7

Рускиот Амбасадор во посета на Преспанско-Пелагониската Митрополија

На 17.10.2014, неговата екселенција, Рускиот Амбасадор, Олег Николаевич Шчербак, заедно со професорите од Славјанскиот Универзитет во Битола го посети Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар.

5176-svecena-proslava-na-11-oktomvri-960x600-16

Прослава по повод 11 Октомври во Прилеп

Со настапот на Воениот оркестар на АРМ прилепчани го дочекаа импровизираниот напад на участакот и спектакуларниот огномет кој и годинава во чест на државниот празник 11 Октомври традиционално се празнува во градот херој.

ТРЕТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕЃУРЕЛИГИСКИ И МЕЃУЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДИЈАЛОГ

Трета светска конференција за меѓурелигијски и меѓуцивилизацијски дијалог

Од 10 – 12 мај 2013 година, во Скопје се одржа ТРЕТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕЃУРЕЛИГИСКИ И МЕЃУЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДИЈАЛОГ со тема „Слободата и достоинството – основни вредности во меѓучовечките, меѓурелигиските и меѓукултурните односи“

Boziken_rucek_Prilep_02

Божикен ручек организиран од детската амбасада “Меѓаши”

Митрополитот Петар присуствуваше и на Божикниот ручек организиран од детската амбасада “Меѓаши” во хотел “Кристал Палас” во Прилеп, на кој присуствуваа (околу 500 деца) и тоа, деца без родители, децата на загинатите бранители,…